Jan van Oudheusden

Van april 2013 t/m november 2014 was Jan van Oudheusden uit Delfzijl schipper op de Loodskotter. Jan kende het schip al sinds de tijd dat hij samen met Bé Kerbof op zoek ging naar bouw- en zeiltekeningen van Loodskotters in het Rijksarchief in Den Haag. Ook was hij regelmatig invalschipper.

Jan’s maritieme geschiedenis gaat terug naar zijn jeugd toen hij leerde zeilen bij de zeeverkenners. Hij botvierde zijn talentent redelijke fanatieke in een Finn-jol. Later schafte hij met vrienden een echte stokoude Volendammer Kwak aan.  De liefde voor oude zeilschepen is nooit meer weggeaan.

Zijn loopbaan begon hij echter als bouwkundig opzichter en tekenaar. In 1972 ging het roer letterlijk om. Hij monsterde aan als matroos bij de dienst Vaarwegmarkering in Hellevoetsluis. De avonduren werden gevuld met lessen aan de  Binnenvaart avondschool in Rotterdam.

In 1975 trouwde Jan met zijn Nelleke. Gezinsuitbreiding met twee zoons volgde in 1975 en 1978. Professioneel gezien was Jan klaar voor een volgende stap en werd walschipper bij de Loods Tenderdienst in Hoek van Holland. De privatisering maakte een eind aan deze baan. Jan kreeg echter de kans als schipper in Delfzijl aan de slag te gaan. Het hele gezin verhuisde zodoende in 1987 naar Delfzijl om daar voorlopig niet meer weg te gaan.

Jan ging weer leren. In 1992 en 1993 volgde hij aan de Zeevaartschool Abel Tasman de opleiding tot  Stuurman KHV plus aanvulling. Jan had plannen, hij wilde graag stuurman zijn op een vierkant getuigd schip. Bijna aansluitend haalde hij bij de Zeevaartschool Enkhuizen de diploma’s stuurman Grote- Kleine Zeilvaart. Helaas werd  in 1995 zijn monsterboekje ingetrokken en moest hij zijn plannen bijstellen.

In 1996 kwam de NOACH VIII in beeld. Het schip was gestrand bij Borkum en lag nu als wrak op de kade in de Eemshaven.

Hij zag het, kocht het, knapte het op en ging er in 2005 mee varen. Samen met Nelleke heeft hij de afgelopen jaren de NOACH VIII als charterschip gevaren.

DSC_5663